Räddningstjänste under en pågående gasläcka. Foto: Mikael Nilsson

Räddningstjänsten: Slarv bakom flera gasläckor

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har räddningstjänsten i Trelleborg fått åka ut på flera gasläckor. Nu är de trötta på detta och vill att slarvet ska sluta.

Det är inte ovanligt att företag som gräver i marken gör hål i en gasledning. Detta innebär att räddningstjänsten måste komma till platsen för att övervaka så att det inte börjar brinna. Martin Von Gertten är yttre befäl på räddningstjänsten i Trelleborg, han menar att detta är slarv och måste sluta.

– Vi var sju personer på senaste gasläckan, detta innebär att vi är sju personer som kan behövas någon annanstans. När det händer så ofta är det slarvigt,  säger Martin Von Gertten.

Förstår problemet

Weum Gas AB är bolaget som har hand om gasledningarna i Skåne län, de menar att det är tråkigt att det händer men att det inte är slarv.

– Det är olika entreprenörer som gräver, det har varit olyckligt att det har hänt under tre gånger i Vellinge. Men följer företagen våra kartor så ska det inte hända, säger Daniel Winter marknadschef på Weum.

Måste få ett slut

Räddningstjänstens yttre befäl Martin Von Gertten menar att entreprenörerna som gräver inte följer kartorna som visar var ledningarna ligger.

– Man får inte gräva med grävmaskin i närheten av ledningarna, man ska gräva för hand. Det känns inte speciellt roligt att behöva lägga resurser på detta, berättar Martin Von Gertten.

Weum förstår räddningstjänstens frustration, men menar att det är väldigt mycket grävningar just nu och att det är olyckligt.

– Vi jobbar hela tiden för att entreprenörer inte ska gräva på våra ledningar, det är tråkigt att tredjeparten drabbar oss, säger Daniel Winter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.