”Vi råder att man inte parkerar för nära byggnader” säger brandutredaren Jonas Sandberg. Foto: SVT

Räddningstjänstens uppmaning efter bilbränderna i Lund: ”Parkera inte nära hus”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 32 bilbränder i Lund hittills 2019 uppmanar nu räddningstjänsten de boende att inte parkera undanskymt och heller inte nära byggnader som kan ta eld.

Framför två bilvrak vid Fagottgränden i Lund berättar Jonas Sandberg, utredare vid Räddningstjänsten syd, att just denna brand kan ha startat vid ena framhjulet.

– När branden uppstod exploderade troligen däcket och det var det de boende hörde och larmade räddningstjänsten.

Brinner på dolda platser

I de över 30 anlagda bränderna har 50 bilar förstörts och trots denna mängd har polisen ännu ingen misstänkt. Jonas Sandberg har varit ute och dokumenterat nästan alla bilbränder runt om i staden.

– Mönstret är att det har startat utvändigt och att bilarna ofta finns på dolda platser.

Därför uppmanar räddningstjänsten lundaborna att parkera på öppna och synliga platser.

-Där det finns belysning och där folk passerar.

Bilbrand spred sig till skola

Ett annat problem är att byggnader intill riskerar att antändas vilket skedde på St. Larsområdet i somras där Kunskapsskolans lokaler tog fyr.

Nyligen brann tre elbilar nära Region Skånes lokaler på Lovisastigen och det kunde ha lett till en brand i byggnaden om man inte snabbt fått kontroll på elden.

Räddningstjänsten har därför föreslagit att parkeringsplatser flyttas från huset och att samma borde ske över hela Lund.

– Vi råder att man inte parkerar för nära byggnader, med tanke på risken för brandspridning, säger Jonas Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.