Ranya Ezzi – Sveriges hopp i Short Track

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 januari inleds på Isstadion i Malmö EM i Short Track det vill säga skridsko på kortbana. Sveriges främsta hopp är Malmös Ranya Ezzi.

Första gången hon började träna var vid en ålder av fyra år då hennes norskfödde pappa tog henne till en tränare han kände. Nu, 24 år senare, tycker Ranya Ezzi det fortfarande är lika roligt.

– När man kommer ur kurvan och får farten med sig är det en härlig känsla, säger hon med ett strålande ansikte.

Short Track är en tuff sport som tar på kroppen, det har Sveriges främsta skrinnare fått erfara. Efter en envis ankelskada som behandlats under ett och ett halvt år ska hon nu pröva sin form i EM som går i Malmö den 18 till 20 januari.

”Krävs mycket psyke”

Hennes tränare, som också är förbundskapten, Lena Liljedahl menar att envisheten är Ranyas styrka.

– Det krävs mycket psyke för att komma tillbaka efter en så långvarig skada.

Själv säger Ranya att hon nu är på 100 % men hon vill jobba på 110 % vilket hon kan göra om en månad.

– Man måste vara optimistisk, ingenting kan stoppa mig, säger hon glatt.

Hoppas sätta Sverige på Short Trackskartan

Hon har 23 SM-tecken och inför Vancouver-OS 2010 hade hon internationellt kvalificerat sig men svenska olympiska kommittén har hårdare krav och valde att inte skicka henne. Sedan skadade hon sig alltså och nu hägrar OS i ryska Sotji 2014.

Med Europamästerskapet i Malmö hoppas skridskoförbundet sätta Sverige på Short Trackskartan igen och största hoppet är alltså affischnamnet Ranya Ezzi.

– Det här är verkligen en publiksport både på TV och på plats, en riktig adrenalinkick, säger Ranya Ezzi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.