Skönhetsinjektioner utförs ofta av personer utan legitimation, trots ny lag från 2021, enligt en rapport från IVO. Foto: Ricardo Moraes/TT

Rapport: Allvarliga brister inom skönhetsvården

Uppdaterad
Publicerad

Patienterna utsätts för stora risker då skönhetsinjektioner ofta utförs av personal utan legitimation. Detta enligt en rapport från IVO som släpptes under fredagen.

Sedan den nya lagen för estetiska injektioner trädde i kraft 2021 så har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) haft tillsynsansvar för verksamheter som erbjuder botox och fillers, eftersom det numera krävs legitimation.

Men trots lagändringen så fortsätter icke legitimerad personal att utföra injektioner. Vissa verksamheter har till och med sövt patienter och utfört kirurgiska ingrepp utan att ha läkarlegitimation.

Kvinna i Malmö åtalad – saknade legitimation

Tillskyddsmyndigheten har i och med den nya lagen ett ansvar att åtalsanmäla om det misstänkta brottet har fängelse på straffskalan.

En av de få personer som IVO valt att åtalsanmäla sedan lagen trädde i kraft är en kvinna i Malmö som utfört injektioner utan legitimation.

Under torsdagen stod det klart att åklagaren går vidare med anmälan och väcker åtal, vilket SVT Nyheter Skåne tidigare rapporterat om.

Allvarlig fara för patientsäkerheten

Men den åtalade kvinnan är inte ensam om att brista i den estetiska vården. I IVO:s rapport, som publicerades under fredagen, står det klart att den estetiska vården i Sverige har stora brister.

Det handlar bland annat om verksamheter som inte uppfyller kraven på god och säker vård, eftersom det saknas kunskap om lagar och föreskrifter. Detta utgör en allvarlig fara för patientsäkerheten.

Enligt rapporten så har de upptäckt allvarliga brister på flera kliniker och salonger i Sverige. Dessutom åtgärdas inte bristerna, trots påtryckningar från IVO.

Det är vanligt att verksamheterna brister i individuella ordinationer av preparat, vilket gör att patienten riskerar fel dosering. Rapporten pekar också på en bristande dokumentation i journaler.

IVO:s granskningar har under det gångna året lett till att flera salonger stängt ner, åtminstone på pappret. De understryker dock att det är svårt att garantera att injektionsverksamheten verkligen upphör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan som åtalas har varit verksam på flera adresser i Malmö, där hon gjort botox utan att vara legitimerad. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.