Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rapsen blommar och når rekordpriser Foto: Bernard Mikulic

Rapsen blommar i Skåne – och når rekordpriser

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla våren gjorde så att svensk raps kom ovanligt sent i år. Men nu står den i blom och når rekordpriser som väntas öka.

Det har varit tufft för svensk raps i år. Anledningen är att det varit frost länge och sent på kvällarna.

– Det har varit låga temperaturer ovanligt länge och rapsen har kommit mycket senare i år, säger Lars-Johan Merin, ordförande för de svenska oljeväxtodlarna.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på raps har ökat och priserna har inte varit så höga som de är nu sedan 2012. De senaste åren har priset per 100 kilo stigit från 350 kronor till 380 kronor och kan komma att öka till 400 kronor i år.

– De är jättestor efterfrågan på vegetabiliska oljor överhuvudtaget och en anledning till varför priserna har ökat beror på att Kina har haft svinpest som har slagit ut stora delar av deras grisproduktion. De köper mycket raps nu, säger Lars-Johan Merin.

Många inser fördelarna

Ungefär hälften av all raps som produceras i Sverige kommer från Skåne. Priset drivs också upp av att många vill konsumera vegetabiliska oljor.

– I grunden har vi en stor efterfrågan här hemma, det är många som inser fördelarna med rapsolja. Det kan också användas som förnybart drivmedel och kan blandas ut med diesel, säger Lars-Johan Merin.

Rapsolja innehåller mindre andel mättat fett, men en högre andel omega 3 och 6 jämfört med andra vegetabiliska oljor.

Raps finns i två varianter, höstraps som odlas i Skåne och uppåt, och vårraps, som odlas i området kring Mälardalen. Skillnaden är vilken tid på året rapsen sås. Båda varianterna blommar dock samtidigt i början av sommaren och mognar för skörd ett par veckor senare.

Raps odlas på 95 000 hektar i Sverige. Hälften av odlingarna ligger i Skåne.

Trots att vi är själv­försörjande på raps importerar vi 150 000 ton rapsolja per år till ett värde av drygt 1 845 miljoner kronor. 

Produktionsvärdet för den svenska rapsskörden 2012 uppgick till 600 miljoner kronor.

Källa: Sveriges Natur 2015

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer