Foto: TT

Förbud mot e-cigaretter får klartecken

Publicerad

Läkemedelsverket gjorde rätt när de utfärdade förbud mot ett företag i Malmö att sälja e-cigaretter, slår förvaltningsrätten fast.

Domstolen konstaterar att e-cigaretter är att likställa med läkemedel. Försäljningen av produkten kan därmed omgärdas av hårdare kontroll.

– Vi kommer att fortsätta vår tillsyn som kommer att resultera i fler saluförbud när domen vunnit laga kraft, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.

Redan i oktober förra året beslutade Läkemedelsverket om saluförbud mot en av de största aktörerna på marknaden. Beslutet överklagades och medan förvaltningsrätten prövade frågan kunde försäljningen fortsätta och nya försäljningsställen poppade upp.

Nu avslår förvaltningsrätten företagets överklagan. Rätten anser att e-cigaretterna med nikotin är att betrakta som läkemedel, vilket ger Läkemedelsverket verktyg att reglera försäljningen.

– Vi har bra koll på de stora importörerna och kommer att vända oss till importledet. Kommunerna har möjlighet att göra tillsyn av försäljningen i småaffärer.

Läkemedelsverket hoppas att förbudet leder till att en ny säkrare produkt kommer ut på marknaden.

– De som säljs i dag är varken bevisat säkra eller effektiva. Vi tror att e-ciggen är ett bra sätt för rökavvänjning men då måste det först komma en godkänd produkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer