Vildsvin som bökar Foto: arkivbild

Förbud mot att mata vildsvin splittrar: ”Många svältande djur”

Publicerad

Från och med i sommar kan möjligheten att utfodra vilda djur begränsas. Syftet är att minska djurens skador på odlingsmarker. Men jägarkåren är kritisk.

– Jag tycker man kan lösa det på frivilliga grunder, säger Lars Persson ordförande för Jägareförbundet i Skåne.

Viltutfodring innebär att mat placeras vid specifika platser i naturen. Det kan handla om att ge mat till exempelvis vildsvin och rådjur för att på sätt skapa goda förutsättningar för jakt.

Förslaget handlar inte om ett totalförbud. Däremot ska matning av djur kunna förbjudas på ett avgränsat område när det till exempel ställer till problem för lantbrukare.

Kritken: Svältande djur och olyckor

Jägareförbundet i Skåne är kritiska till förslaget och menar att det kommer leda till svältande djur och att viltolyckorna kommer att öka när djuren letar mat på annat håll.

– Under en hård vinter som denna så behövs det stödutfodring om man inte vill att det ska bli många svältande djur, säger Lars Persson.

LRF välkomnar hårdare regler

Hans Ramel, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund Skåne, välkomnar de hårdare reglerna och menar att utfodring leder till en större vildsvinsstam, vilket i sin tur innebär stora skador på marker och grödor.

– Det är viktigt och nödvändigt att vi gör vad vi kan för att upprätthålla viltstammar i balans. Att begränsa utfodringen i ett visst område är ett verktyg, säger han.

Förslaget kommer från regeringen och är just nu ute på remiss. Regeringens förhoppning är att de nya reglerna ska träda i kraft vid halvårsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.