Statsminister Stefan Löfven (S) talade på Förintelsens minnesdag i Malmö synagoga 2016. Foto: TT Arkiv

Malmö förlorade dragkampen – regeringen vill ha förintelsemuseum i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inrätta ett självständigt museum om Förintelsen i Stockholm. Bedömningen är att museet ska kunna ta emot sina första besökare i juli 2022, skriver statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på DN Debatt.

Frågan har varit uppe på dagordningen tidigare, bland annat i samband med Förintelsens minnesdag 2019 och som ett förslag från Förintelseöverlevaren Max Safir 2018. Han gick bort i juni 2020.

”Han kommer inte att besöka det museum han tog initiativ till. Men hans och andra överlevandes namn kommer att bestå och deras berättelser kommer att räddas undan glömskan och ingå i det kulturarv vi gemensamt förvaltar inför framtiden”, skriver ministrarna.

En särskild museibyggnad ska etableras, var och hur ska regeringen återkomma till. Enligt ministrarna underlättar en placering i Stockholm för skolelever och allmänhet runt om i landet att komma på besök.

”Vi saknar detta i Malmö”

När SVT Nyheter Skåne intervjuade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, i slutet av augusti sa hon:

– Stockholm har redan Judiska museet och Forum för levande histora. Vi saknar detta helt i Malmö och vi behöver verkligen ett Förintelsemuseum i vår stad. Malmö har en tydlig koppling till Förintelsen och har alltid varit hoppets hamn. Vi har också en stor romsk befolkning som vi tycker bör uppmärksammas i detta sammanhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.