Socialminister Lena Hallengren (S) vill underlätta för utländska medborgare, som vistats länge i Sverige, att få ett covidbevis. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill underlätta för utländska medborgare att få vaccinbevis

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill underlätta för utländska medborgare att få vaccinationsbevis. I dag krävs ett svenskt personnummer för att ladda ner beviset, men E-hälsomyndigheten ska nu snabbutreda om manuella rutiner kan tillämpas.

Från den 1 juli kan den som vaccinerats mot covid-19 i Sverige beställa ett digitalt vaccinationsbevis. Syftet är att underlätta resande inom EU, men alla har inte den möjligheten.  

Fransk medborgare

SVT Nyheter har berättat om Noémie Foullon, som bott Sverige i drygt ett år och som saknar svenskt personnummer.  

Med hjälp av ett så kallat samordningsnummer, som ersätter personnumret i kontakter med myndigheter, är hon nu fullvaccinerad.

Snart ska hon åka tillbaka till Frankrike för att påbörja sina universitetsstudier men har inte lyckats beställa något covidbevis. På torsdagen meddelade regeringen att det ska bli lättare för personer i hennes situation.

Ska snabbutredas

– Hittills har fler än tre miljoner covidbevis laddats ner. Nu ger vi E-hälsomyndigheten i uppdrag att undersöka hur vaccinerade personer som av olika anledningar inte kan hamna i det nationella vaccinationsregistret ska kunna få ett covidbevis, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Frågan ska snabbutredas och resultatet redovisas för Socialdepartementet senast den 1 oktober. 

Den manuella hanteringen ska även hjälpa svenskar, som vaccinerats i tredjeland men som flyttat tillbaka till Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.