Region Skåne åker på tullavgift efter import av munskydd från Kina. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne tvingas betala tull efter munskyddsmiss – importerade från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne ska betala en tullavgift på 155 000 kronor. Detta efter att Tullverket granskat regionens importer av skyddsutrustning till vårdpersonal under pandemin.

Under pandemin chartrade Region Skåne flygplan till Kina för 13 miljoner kronor för att få hem skyddsutrustning till vården. Det handlar om utrustning som regionen hade brist på under pandemins start, bland annat visir och andningskydd.

Tullverket har nu gjort en särskild granskning av importverksamheten hos Region Skåne som visade att att de ansiktsmasker som köptes in deklarerades och klassificerades med en felaktig varukod. Det innebär att tull om 6,3 procent ska tas ut på dessa varor, motsvarade 155 000 kronor. Det rapporterar tidningen Norra Skåne.

Hade kunnat ansöka om tullfrihet

Den 26 maj i år införde EU regler om att varor såsom skyddsutrustning och medicinteknik som behövts under pandemin ska vara tullfria. Det innebär att regionen hade kunnat ansöka om tullfrihet för varorna.

– Det kunde vi, men den dispensen gäller bara om man har förbrukat artiklarna till den sista december i år. Det tycker vi att vi har gjort, genom att ha använt dessa i vården och ha vissa i beredskapslager, säger Rikard Norberg, controller vid koncernkontoret, till Norra Skåne.

Nu utreder SKR (Sveriges kommuner och landsting) om varor som ligger i beredskapslager ska anses vara förbrukade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.