Se Region Skånes presskonferens om coronaviruset

Se torsdagens presskonferens från Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ny skyddsutrustning, akut tandvård i hemmet och en smittspridning som fortfarande är väsentligt långsammare än i Stockholm. Det var några av de saker som Region Skåne tog upp under sin pressträff om coronaläget på torsdagsförmiddagen.

Under onsdagen meddelade Region Skåne att de fått ny skyddsutrustning som ska användas inom vården i hela Skåne. Två lastbilar med bland annat skyddsrockar anlände tidigare i veckan.

Totalt finns nio mobila provtagningsteam i Skåne som åker runt mellan äldreboenden. En företagsakut har inrättats.

Akut tandvård hemma

Tandvården har även börjat med akut tandvård i hemmet hos patienter med konstaterad eller misstänkt covid-19.

– Vi undersöker om vi kan producera material lokalt. Medarbetarna ska skyddas och vi behöver många medarbetare på plats i vården, säger Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne.

Primärvårdens mobila vårdteam är igång och bidrar med provtagning. Målet är att öka både akut- och intensivvård.

– Cirka 200 studenter får i nuläget extra utbildning för att hjälpa till vid ökat behov inom vården, Pia Lundbom Hälso- sjukvårdsdirektör Region Skåne.

Långsammare smittspridning

Enligt smittskyddsläkare Eva Melander har smittspridningen i Skåne skett väsentligt långsammare än i Stockholm och är inte koncentrerad till specifika platser i Skåne.

Varje dag konstaterats sex nya fall av covid-19 i Skåne. Men situationen kan förvärras och därför är det viktigt att skydda äldre och riskgrupper, menar smittskyddsläkaren.

– Den är geografiskt spridd i hela Skåne. Vi har ett boende med covidsmitta. Där provtas de boende, säger Eva Melander.

Beträffande tillgången till skyddsutrustningen och rutiner för när den ska användas ligger Region Skånes instruktioner till personal fast sedan tidigare.

– Det finns en stor oro i vården avseende hygienrutiner och skyddsutrustning. Vi jobbar situationsanpassat, säger Eva Melander.

Regiondirektören: ”Håll ut, håll i”

Region Skåne jobbar fortsatt aktivt med kompetenshöjande insatser och riskanalyser.

– Vi har ett starkt samarbete med fackliga organisationer och undanröjer arbetsrisker som kommer fram i våra analyser, säger Jan Lundin, Förhandlingschef – HR Region Skåne.

Regiondirektör Alf Jönsson menar att Skåne nu står inför utmaningar.

– Håll ut, håll i. Hittills har vi haft en måttlig spridning men nu närmaste tiden avgörs hur det ska gå, säger Alf Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.