Hör Eva Melander, smittskyddsläkare och områdeschef för smittskydd och vårdhygien i Skåne om coronaläget i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Covidfallen ökar men få äldre smittas

Uppdaterad
Publicerad

Smittan av covid-19 har ökat i Skåne. Men enligt Region Skånes presskonferens under onsdagen så var det väntat efter sommarens semestrar. Mest gläds smittskyddsenheten åt att smittan har gått ner bland de äldre och att dödsfallen är få.

Smittskyddsläkare Eva Melander visade under onsdagens presskonferens hur smittkurvan ser ut i Skåne och då kunde man se att den just nu pekar uppåt. I snitt handlar det om 45 fall per dag.

När det gäller smittan så sjunker smittan bland de äldre.

– Under sommaren har det varit enstaka fall. Vi har haft ett par äldreboenden som haft problem med smitta. Men det är ändå mycket lite jämfört med hur det var i våras. Just nu finns det någon smittad på ett enda boende i Skåne, sa hon.

Inga stora kluster

Smittan finns fortfarande i hela Skåne. Det är lite högre siffror i Malmö och Helsingborg, men regionen ser inga stora smittkluster någonstans. Siffrorna handlar mycket om hur många som testar sig.

– Majoriteten av de smittade har blivit det här hemma, men vi ser också att folk som varit ute och rest i Europa har blivit smittade. Får man minsta symptom ska man provta sig.

Inga dödsfall i covid-19 har rapporterats i Skåne på över tio dagar.

– Det handlar om vem som drabbas. Få äldre drabbas och det är de som har störst risk att avlida.

Utökad testning

För att klara det ”nya normala” så ska Region Skåne göra det lättare att testa sig. Man ska också satsa på mobila team som kan sättas in när smitta dyker upp på till exempel en skola eller arbetsplats.

– Vi har stor förståelse för att besöksförbudet i äldreomsorgen har drabbat människor. Inte bara de äldre och sköra, men också alla oss andra, sa han.

– Men vi kommer att hitta lösningar för att man ska kunna träffas.

Se ett ihopklipp från Region Skånes presskonferens om coronaläget i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.