Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Hallander (KD) är ordförande i nämnden som ansvarar för it-frågor. Han tycker att det är rimligt att patienter som från 1 april väljer en digital faktura ska betala 50 kronor i faktureringsavgift. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Region Skåne inför digitala fakturor – men behåller fakturaavgift

Publicerad

Från första april ska Region Skåne skicka ut digitala fakturor istället för i brev med porto. Men patienterna ska ändå betala 50 kronor i fakturaavgift.

– Det tycker jag inte är rätt. Kommer det digitalt ska man inte behöva betala 50 kronor, säger Sally Malmberg när hon är på besök på vårdcentralen på Lundbergsgatan i Malmö.

Region Skåne skickar ut 890 000 pappersfakturor på ett år. Nu hoppas regionen halvera utskicken. Men den som väljer en digital faktura istället för att betala på plats kommer fortsatt få betala fakturaavgiften trots att fakturan skickas digitalt.

Ingen avgift i Västra Götaland

I andra regioner, som till exempel i Västra Götaland, tas ingen faktureringsavgift ut av patienterna.

– Varje gång man väljer att istället för att betala på plats i öppenvården så blir det en merkostnad för Region Skåne och då är det rimligt att man får ta den kostnaden, säger Martin Hallander (KD), ordförande i nämnden för operativ regiongemensam verksamhet.

Kommer Region Skåne att spara pengar på att skicka ut e-fakturor istället för i brev och porto?

– Det är möjligt. Det får vi se när vi utvärderar hur det har gått, säger Martin Hallander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.