Enligt vaccinsamordnare Maria Landgren kan det bli högt tryck på vaccinationsmottagningarna framöver. Men nya tider kommer läggas upp löpande. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne sänker vaccinintervall till 5 månader

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att dos 3 kan ges en månad tidigare. Enligt Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren kan skåningar som vaccinerades för 5 månader sedan rent praktiskt få sin tredje dos så tidigt som under torsdagen.

Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar nu att en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 ska ges efter fem månader, istället för sex, vilken var den tidigare rekommendationen. Och enligt Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren var man beredda på beslutet.

– Rent praktiskt kan man redan imorgon vaccinera sig efter fem månader. Om det finns tid det vill säga, säger hon.

Förväntar sig högt tryck

Enligt Maria Landgren finns en hel del lediga tider under nästa vecka, men man väntar sig att FHM:s besked kommer leda till hårt tryck på vaccinationsmottagningarna.

– Det blir ett jättetryck nu i början, men vi lägger ut tider hela tiden. Och nästa vecka börjar våra upphandlade aktörer vaccinera, så det blir en successiv upptrappning, säger hon.

”Måste ha en enhetlighet”

Flera regioner, bland annat Dalarna, har sedan tidigare sänkt tidsintervallen mellan dos två och tre. Men Region Skåne har velat vänta in nya rekommendationer från FHM.

Hur kommer det sig att ni väntat in FHM:s beslut?

– Det är viktigt att vi håller ihop det här, för vi ska eventuellt ge en fjärde dos längre fram. Vi måste ha en enhetlighet i detta, det är FHM:s ansvar och det är deras beslut, säger Maria Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.