Sven Oredsson, medicinsk rådgivare på Region Skåne. Foto: TT/SVT

71 barn i Skåne var dödfödda 2018

Uppdaterad
Publicerad

Av de 16 000 förlossningar som sker om året i Skåne är det inte alla som slutar lyckligt. I 71 fall förra året föddes barnen döda – en stor sorg för familjerna som drabbas. Efter midsommar väntas Region Skåne besluta om en strategi mot detta.

Skåne låg för 2018 över genomsnittet när det gäller antalet fall av dödfödda barn.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen som utrett risken för dödföddhet med statistik från 2008–2016, så visade det att det i Skåne var 25 procents högre risk att få ett dödfött barn, det vill säga ett barn som föds utan livstecken efter vecka 22, än i Stockholm 2016.

Riskfaktorer

– Att det är regionala skillnader tyder på att det går att göra någonting åt det och det känns bra att vi gör det nu. Några riskfaktorer är äldre kvinnor, överviktiga kvinnor, kvinnor som röker eller kvinnor som är födda i länder i Mellanöstern eller i Afrika, säger Sven Oredsson, medicinsk expert på Region Skåne som har skrivit förslaget.

Exakt varför kvinnor födda i Mellanöstern eller Afrika drabbas vet man inte säkert.

Bemötande kan spela roll

Hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Skåne väntas ikväll besluta om att en expertgrupp ska titta på hur antalet dödfödda kan minimeras och vad det är som kan ligga bakom Skånes högre siffror.

– Det kan också handla om att man inte fått ett bra bemötande när man känner att något inte är bra, så att man inte vill höra av sig igen. Det är också sådant som kan spela in. Det ska vi också titta på nu.

– Riskerna är små att något händer, det ska du komma ihåg. Men varje gång det inträffar något olycksfall på det här viset, så är det en gång för mycket, säger Sven Oredsson.

Torsdag den 27 juni väntas Region Skåne säga ja till att besluta om att ta fram en strategi som ska minska antalet dödfödda barn och som ska presenteras senast i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.