Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom på onsdagens presskonferens. Foto: TT/Johan Nilsson

Så ska Region Skåne pressa upp vaccinationsgraden

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne satsar nu på nya åtgärder för att öka vaccinationsgraden. Det kommer att vara ständig drop-in-mottagning på alla vårdcentraler. Alla i vården som möter patienter ska också fråga om de är vaccinerade.

Skåne tillhör de regioner som har allra lägst vaccinationstäckning i landet och det är stor skillnad i vaccinationsgrad mellan olika åldergrupper och områden.

– Runt 70 procent av de yngre är vaccinerade, men det räcker inte. Vi behöver en hög och jämlik vaccinationsgrad i alla åldrar och alla områden, säger Maria Landgren som är vaccinsamordnare hos Region Skåne.

Ständig drop-in

För att nå dit kommer regionen att skicka ut mobila vaccinationsteam. Första stopp för dem blir på gymnasieskolor runtom i Skåne. Man satsar också på fortsatt drop-in-mottagning på vårdcentralerna. Satsningen på Öppet hus under en lördag var lyckad, 11 000 skåningar blev vaccinerade under den dagen. Därför krävs nu ingen tidsbokning under vårdcentralernas ordinarie öppettider.

– Vi fortsätter med drop-in. Det är bara att gå till sin vårdcentral om man vill bli vaccinerad. Det är bra om du bokar tid, men det är inget krav, säger Maria Landgren.

Fråga vid varje kontakt

När tredje sprutan nu ska ges ute på bland annat särskilda boenden så kommer också ovaccinerad personal att erbjudas doser. Dessutom ska vårdpersonal ta upp vaccinering vid all kontakt med patienter. Om du möter läkare, sköterska, går till till exempel BVC eller mödravården så kommer frågan att ställas om du är vaccinerad.

– Fokus just nu är på sjukhusen men tanken är att det här ska följas efter på vårdencentraler och barnmorskemottagningar och så, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom.

I klippet berättar hälsa- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom mer om initiativet att låta vårdpersonal ställa patienter frågan om de är vaccinerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer