Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Skåne har investerat i Fröreda vindkraftspark, sydöst om Hultsfred. Foto: Eolus vind/pressbild

Småländska jättemöllor storleverantör av el till Skånes sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Mitt inne i centrala Småland har Region Skåne köpt på sig sex 180 meter höga vindkraftverk. En strålande affär för regionen enligt servicenämndens ordförande Inger Tolsved Rosenkvist (L).

– Diskussionen pågår hela tiden om vi ska behålla vindkraftsparken eller inte, men just nu är det lönsamt att behålla den, så då gör vi det, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L).

Småländsk el i Skåne

I april 2016 invigdes Fröreda vindkraftspark utanför Hultsfred och Region Skåne stod som ägare av sex av de sju 180 meter höga vindkraftverken.

– Elen som produceras av Region Skånes vindkraftverk motsvarar cirka 40 procent av Region Skånes elförbrukning för sjukhus, P-hus, vårdcentraler, regionhuset med mera. Det som inte ingår är elanvändning för spårbunden trafik, säger Anders Johansson, biträdande fastighetschef på Regionfastigheter.

Tillfälligheterna spelade in

– Det var faktiskt en ren tillfällighet att vindkraftsparken hamnade i Småland. Vi ville investera i ett projekt med färdiga miljötillstånd och det bästa priset vi fick var den här vindkraftsparken utanför Hultsfred, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L).

Region Skåne äger sex av de sju vindkraftsverken utanför Hultsfred. Totalhöjden är 180 meter och varje enhet levererar 3,3 MW. Foto: Eolus Vind/pressbild

Antal verk: 7 stycken Vestas V126, 3,3 MW

Tornhöjd: 117 meter

Rotorblad: 61,7 meter

Rotordiameter: 126 meter

Totalhöjd: 180 meter

Svept area per verk: 12 469 m2

Installerad effekt: 23,1 MW

Beräknad produktion: 73,6 GWh/år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.