Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sommaren kommer att bli tuff, men vi gör allt för att alla som jobbar ska få semester, säger förvaltningschef Björn Ekmehag. Foto: Tomas Oneborg TT / Linda Ekström SVT

”Klart att jag är orolig” – skånska sjukvården saknar personal inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora utmaningar för Region Skåne att hitta personal till i sommar trots det ska alla få semester, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. Men vänder man sig till akuten får man vara beredd på att vänta länge.

– Läget är ansträngt men jag vill understryka att vårdcentralerna är vägen in för att få vård men det går också att få egenvårdsråd via till exempel 1177, säger Pia Lundbom, hälso och sjukvårdsdirektör.

Hon berättar att det kan bli aktuellt att transportera patienter mellan sjukhusen i Skåne om läget blir för ansträngt på något av sjukhusen. Förvaltningschefen på Skånes universitetssjukhus, SUS, Björn Ekmehag berättar att de i nuläget inte ens är uppe i samma bemanningsnivå som förra året.

Tuff sommar väntar

– Sommaren kommer att bli tuff  men vi gör allt för att alla som jobbar ska få semester, kanske kommer någon att få dela upp sin semester eller gå in och ta extra pass, säger han.

Regionen försöker förbereda sig genom att se på statistik från förra sommaren för att se var läget kan bli mest kritiskt. Medicinkliniker, förlossningen och akutmottagningarna ser ut att få det värst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.