Bengt Ekerot som döden från Sjunde inseglet. Scenen spelades in vid Hovs hallar i nordvästra Skåne. Foto: SF/SVT, SVT

Regionen satsar på Bergmans Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Att Ingmar Bergman hade starka band till Skåne är inte tillräckligt känt anser region Skåne. Därför ska skyltar sättas upp där Bergman spelade in filmer, arbetade och bodde i Skåne.

– En satsning på kulturturism, säger Paola Cilliberto, filmansvarig på regionen.

Regissören Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år vilket firas både nationellt och internationellt. Han förknippas ofta med Gotland och Fårö, men Bergman började sin yrkesbana i Skåne 1944 när han endast 26 år gammal blev chef för den då nedläggningshotade Helsingborgs stadsteater.

Ingmar Bergman 1 november 1949. Han deltog då i Sveriges Radios serie "Vi ser på filmen. Foto: Sören Hoffman

I början av 1950-talet återkom han till Skåne, nu som chef för Malmö stadsteater där han satte upp ett 20-tal pjäser samtidigt som han skrev och regisserade nio långfilmer. Åren i Skåne kom att betyda oerhört mycket för hans fortsatta produktion, det var i Malmö han började samarbeta med skådespelare som Bibi Andersson, Harriet Andersson och Max von Sydow som sen återkom i en rad av hans produktioner.

Åtta filmer inspelade i Skåne

Åtta filmer spelades också in i Skåne. I ”Det sjunde inseglet” spelar döden schack vid Hovs Hallar, i ”Gycklarnas Afton”  agerar skådespelarna i Arild och Ystad och i ”Sommarnattens leende” befinner sig filmteamet vid Jordberga slott.

Alla platser som var viktiga för Bergman ska nu märkas ut med skyltar. Det handlar om inspelningsplatser, men eventuellt också om hans bostadsadresser och hans arbetsplatser i Malmö och Helsingborg.

– Och de ska utformas på ett spännande och roligt sätt tillsammans med formgivare, berättar Camilla Larsson som leder Bergmanprojektet på Film i Skåne.

”Bergmanturer” planeras

Hon vill locka även yngre generationer att upptäcka Bergman och hans anknytning till Skåne.  Det finns planer på ”Bergmanturer” med buss med stopp vid regissörens Skåneplatser och att samla ihop samtliga klipp ur hans filmer där Skåne förekommer.

– Vi vill att det ska bli en grej att turista i Bergmans fotspår här i Skåne.

Projektet finansieras av regionen, Film i Skåne och Bergmanstiftelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.