Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Gilbert Tribo (L) och Maria Buhre, ledamot i Vårdförbundet Skåne. Foto: Nellie Erberth/Anders Olsson

Regionen vill sätta personal i årslång karantän

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne vill sätta personal, som byter arbetsgivare till privata bemanningsföretag, i en årslång karantän. Vårdfacken rasar och har begärt centrala förhandlingar.

I dag finns en karenstid på sex månader för en sjuksköterska eller läkare, som byter arbetsgivare från regionen till ett bemanningsföretag. Region Skåne vill nu fördubbla denna tid till tolv månader, rapporterar Kristianstadsbladet, som var först med att berätta nyheten.

Från sjuksköterskefacket Vårdförbundet är man kritisk. 

– Vi är rädda att det blir en försämrad effekt på arbetsmiljön, att befintlig personal får ökad belastning och ökad stress. Eftersom arbetsgivaren inte har gjort någon riskbedömning av arbetsmiljön och vilka konsekvenser detta får så ställer vi oss oeniga till förslaget, säger Maria Buhre, ledamot i Vårdförbundet Skåne.

Förbundet har även kommenterat förslaget på sin Facebooksida:
”Detta kommer att innebära uppenbara begränsningar för våra medlemmars möjligheter till karriärs- och löneutveckling!”

På Vårdförbundet är man också orolig för hur den förlängda karensen kommer att drabba de medlemmar som väljer att jobba kvar inom Region Skåne.

Vill minska användningen av bemanningsföretag

Gilbert Tribo (L) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Han menar att förslaget kan minska användningen av bemanningsföretag, vilket i slutändan ska gynna patienterna.

– Det är väl klart att våra fackliga organisationer vill ha så mycket frihet som möjligt för de enskilda medarbetarna, jag tror själv på en ökad mångfald i vården. Men samtidigt vill vi minska beroendet av bemanningsföretag inne i sjukvården, för det vet vi att det inte är bra, säger han.

Begärt centrala förhandlingar

Region Skånes HR-direktör Karin Melander skriver i ett mejl att hon inte kan kommentera de förändrade karensreglerna. 

– Vi har i dag ramavtal och dessa löper ut den 29 februari 2020 och därför går vi nu ut i ny upphandling. Vi har arbetat fram ett underlag som är sekretessbelagt tills dess vi har annonserat det, skriver Melander i mejlet. 

Eftersom parterna inte kunnat komma överens, har Vårdförbundet och Läkarförbundet begärt centrala förhandlingar. Förhandlingen kommer att äga rum den 20 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.