Kinhult lämnade intervju

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anställda på Skånes universitetssjukhus har minskat med 640 personer sedan anställningsstoppet infördes i augusti. Trots det fortsätter de ekonomiska problemen för sjukhuset. Under årets två första månader var underskottet 79 miljoner kronor.

Därför ska anställningsstoppet fortsätta och antalet anställda ska ner ytterligare.

– Bedömningen just nu är att vi kommer att behöva bli 600 färre till för att vi ska komma i nivå med den ekonomi som står till förfogande, säger sjukhuschef Jan Eriksson.

Larmade i fjol
Redan ifjol, när anställningsstoppet infördes, larmade de anställda om mycket tuffa arbetsförhållanden där man inte räckte till för patienterna.

Regionrådet Pia Kinhult (M) bollar över ansvaret till tjänstemännen.

– De visar ju på mycket bättre resultat, högre tillgänglighet och jobbar ju på väldigt bra där ju alltid SUS har faktiskt varit vårt sänke när det gäller att klara de här kvalitetsmåtten. 

-  Nu är SUS med där och deltar på ett helt annat vis och klarar av väldigt mycket av det här i en helt ny utsträckning än vad vi någonsin har sett tidigare. Så någonstans gör ju bevisligen Jan Eriksson rätt.

Lämnade intervjun
Pia Kinhult vill inte kommentera de anställdas tuffa situation där de går på knäna och inte heller det dödsfall i december som varit direkt knutet till personalbristen på akuten i Lund och som sjukhuset har anmält enligt lex Maria.

– Jag tror inte att det är för mig att kommentera detta över huvudtaget.

– Det är ett ansvar som Jan Eriksson har och det tror jag han tar till fullo.

Under frågan om hur besparingar på 400 miljoner kronor och färre anställda går ihop svarar Pia Kinhult, tack, och lämnar intervjun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer