”Kom inte hit!” Det var uppmaningen från regionrådet Gilbert Tribo(L) till danskar som vill åka till Sverige. I vår artikel förklarar han varför han vill stänga gränsen till Danmark. Foto: SVT/TT

Regionrådet till danskarna: ”Snälla, kom inte hit!”

Uppdaterad
Publicerad

Covidsmittan fortsätter att öka i Skåne och än syns ingen ljusning.  Samtidigt fortsätter danskar att strömma över sundet för att shoppa och på restaurang. Nu räcker det tycker regionrådet Gilbert Tribo (L) som vill göra som Danmark och stänga gränsen.

Frågan återkommer om och om igen i vår coronachatt: Varför stänger inte Sverige gränsen mot Danmark? Varför får danskarna fortsätta att komma hit när vi inte får åka till Danmark?

– Det är en fråga som jag också ställt mig många gånger. Men vi äger ju inte den frågan här i Skåne, säger Gilbert Tribo, regionråd för liberalerna och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Men att stänga gränsen är inget alternativ menar regeringen som menar att man har valt att vidta andra åtgärder. Det finns inte heller något lagstöd för en regelrätt stängning av gränsen. 

– Vår ambition har hela tiden varit att smittspridningen av covid-19 ska bekämpas samtidigt som vi ska vi värna den fria rörligheten inom EU och framförallt gentemot våra nordiska grannländer, skriver Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till SVT.

Vill stänga gränsen

Men Gilbert Tribo tycker att regeringen ska stänga gränsen mot Danmark.

– Jag förstår att det inte är en enkel avvägning. Men när man ser att det är knökfullt i alla affärer och att det är mycket danskar på köpcenter hela vägen upp till Kristianstad, då känner man att något måste göras, säger han.

Gilbert Tribo säger att även om regeringen inte vill eller kan stänga gränsen, så kan man sända kraftiga signaler över sundet. Han vill se svenska ministrar som uppmanar danskarna att stanna hemma.

– När vi skickar hem våra gymnasister till distansundervisning så är det dags att säga till danskarna: ”Snälla kom inte hit just nu! Stanna hemma!”.

Blir upprörd

Samtidigt vill han rikta samma uppmaning till skåningarna som är ute och shoppar.

– Jag blev upprörd när jag såg hur det såg ut runt Black Friday. Det är det vi ser effekterna av nu när det gäller smittan. Det var åt helsicke för många som var ute och rände för att göra billiga köp. Och nu pågår julhandeln och då ser vi samma sak. Skåningarna måste ta mer ansvar och inte trängas i affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.