De senaste åren har antalet dödfödda barn varit oväntat högt i Region Skåne. Foto: TT

Region Skåne vill minska antalet dödfödda barn med ny strategi

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödfödda barn har varit oväntat högt i Region Skåne de senaste åren. Därför uppmanar hälso- och sjukvårdsnämnden sjukhusen i Skåne att införa en ny strategi för att få ner siffrorna.

Skåne har legat över rikssnittet för antalet dödfödda barn både 2018 och första halvan av 2019. Nu har en expertgrupp tagit fram en rad förslag som de uppmanar sjukhusstyrelser i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad att införa.

Enligt förslaget ska 3 miljoner kronor avsättas för att ta fram underlag och en plan under 2020. Kostnaderna för genomförandet av åtgärderna ska beaktas i nämndens budgetförslag för 2021.

Ökad tillgänglighet och igångsättning några av förslagen

Expertgruppen konstaterar att tillgängligheten för förlossningsvård i Region Skåne inte är optimal idag. Det är därför prioriterat att bemanna enheter som tar emot patienter med akuta symptom och värkarbete.

Sverige är idag ett av få länder i västvärlden som väntar med igångsättning av förlossning till vecka 42. Då studier visar att igångsättning i vecka 41 har en säker effekt är även detta en prioriterad åtgärd.

Språkligt stöd prioriterat

Bristande kulturell och språklig förståelse bedöms vara en orsak till att kvinnor med utomeuropeisk bakgrund har en ökad risk att drabbas av dödfödda barn. Därför vill nämnden att kommunikationen ska förbättras och att extra språkligt stöd ska erbjudas i de fall då en patient bedöms ha en medicinsk risk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer