– 3-CMC är en svår drog att dosera och kan ge livshotande biverkningar, säger Erik Friberg, chef för tullkriminalen i södra Sverige. Foto: Tullverket

Rekordbeslag av drogen kristall vid Öresundsbron – italiensk chaufför åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den amfetaminliknande drogen ”kristall” har på kort tid blivit allt populärare i Sverige. I fjol gjordes ett rekordbeslag vid Öresundsbron, och på fredagen åtalades en italiensk lastbilschaufför för synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Beslaget på nästan 60 kilo visar att det finns mycket pengar att tjäna på drogen som framförallt vänder sig till yngre missbrukare, säger Erik Friberg, chef för tullkriminalen i södra Sverige. 

Tullen räknar med att beslaget skulle ha räckt till 300 000 doser.

Beskrivs som partydrog

Drogen, vars kemiska namn är 3-CMC, är en syntetisk drog som har skapats för att kringgå lagstiftningen. I Sverige är den klassad som narkotika men inte i många andra europeiska länder.

– Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Därför är det extra allvarligt att den marknadsförs som en partydrog, säger Erik Friberg i ett pressmeddelande.

Ihop med andra varor

Narkotikan låg tillsammans med plast- och metallvaror från Tyskland beställda av företag i Halmstad, som säger sig ha varit helt ovetande om den kriminella delen av lasten. 

– Det har blivit allt vanligare att vi stoppar lastbilar som fraktar olika sorters narkotika. Det är som en diverseaffär med en blandad kompott droger i lasten som ofta ska till olika mottagare, säger Erik Friberg. 

Den åtalade chauffören, en 36-årig man från Italien, nekar till brott. Han hävdar att han bara kört lastbilen och säger att han inte visste om att lasten innehöll narkotika. 

DNA-spår på väskor

Chauffören har dock ändrat sin berättelse flera gånger, och tullkriminalens utredare har hittat mannens DNA på väskor och kartonger där knarket förvarades.

Åklagaren yrkar på att chauffören ska fällas för synnerligen grov narkotikasmuggling vilket kan ge fängelse i mellan fyra och sex år.

Se beroendeläkaren vid Akademiska sjukhuset varna för drogen kristall i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.