Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagen öppnade Vångabacken för säsongen. Möt några av premiäråkarna i klippet. Foto: Hans Larsson/ SVT

Rekordtidig premiär i Vångabacken i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Skidsäsongen är inledd i Vångabacken. I strålande vintersol gav sig premiäråkare i hundratal iväg utför ”Skånes närmsta alp” på söndagen.

Öppnandet av backarna längs den 120 meter höga bergknallen kunde i år ske rekordtidigt, till följd av den senaste tidens snö och kyla.

– Snön vi tillverkar här tål dessutom betydligt mer än natursnön, så vi räknar med att ha snö i backen länge framöver, säger Jimmie Stjernkvist, ordförande i Vångabergets slalomklubb som driver anläggningen.

Söder om Jönköping

Enligt honom är intresset i år extra stort eftersom skidanläggningen Vallåsen på Hallandsåsen slagit igen verksamheten. För slalomsugna sydsvenskar är därmed Vångabacken den enda anläggningen som står till buds söder om småländska Isaberg.

Se videon och möt några av premiäråkarna på Vångaberget – bland annat en veteran från Stenmarks glansdagar och två tillresta tyska alpinister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.