Föräldrar till skolelever försökte tidigt slå larm. Foto: Esfar Ahmad

Föräldrar besvikna på hantering av sexanklagad lärare

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar på skolan där den åtalade läraren arbetade försökte redan tidigt i våras prata med rektorn om sin oro.

– Men rektor sa att det fanns ingen dokumentation och därmed avslutades utredningen, berättar en av föräldrarna.

Läraren som i våras anmäldes av två elever för sexuellt ofredande har arbetat på flera Lundaskolor sen slutet av 1970-talet. Sen mitten av mars är han dock avstängd och polisutredning pågår.

TV: Se hela inslaget om den avslutade utredningen

SVT träffar två mammor som båda har barn som gått på skolan där läraren undervisade. Ingen av deras döttrar har ofredats, men de har båda nåtts av flera vittnesmål från tidigare elever.

– De berättar att det var vanligt att han ville att flickorna skulle sitta i hans knä under lektionerna. Och att han under årens lopp haft relationer med flera elever i högstadiet, berättar en av mammorna.

Kontaktade rektorn

Hon tog tidigt i våras kontakt med rektorn på skolan och luftade sin oro. Han lovade att undersöka saken. Efter en vecka ringde han tillbaka och sa att det fanns ingen dokumentation om att läraren skulle ha uppträtt olämpligt och därmed kunde han inte gå vidare.

– Men det måste ju finnas många som sett och hört om hans beteende. Men hela tiden har det tagit stopp nånstans, ingen har gått vidare, konstaterar hon.

Det är självfallet svårt att ställa obehagliga frågor till en kollega, påpekar den andra mamman.

– I synnerhet om läraren är populär och gör ett gott arbete för övrigt.

Hon har också, efter att läraren polisanmälts, fått ta del av ett stort antal berättelser om honom.

– Jag har tappat räkningen på hur många tidigare elever jag pratat med och uppmanat att de ska ta kontakt med polisen och skolinspektionen. De har skrämmande liknande historier. Jag är så tacksam att de nu vågar träda fram.

Stöd från kommunalråd

Även Lunds skolkommunalråd Elin Gustafsson (S) säger att hon starkt stöder alla tidigare elever som nu berättar om läraren.

– För det som hänt är helt oacceptabelt. Rent politiskt måste vi arbeta för att bryta kulturer där man inte vågar träda fram.

Efter polisanmälan anser hon dock att kommunen skött sig helt korrekt. Läraren stängdes av med omedelbar verkan.

Om det har funnits brister i de kommunala rutinerna tidigare vill hon inte uttala sig om.

Föräldrarna hoppas nu att åtalat leder till förändringar inom skolvärlden.

– Det måste finnas utrymme att ställa obekväma frågor om en medarbetare, påpekar de.

Vuxna måste också ta barnens oro och berättelser på allvar.

– Vi vuxna har ett kollektivt ansvar – föräldrar, lärare och andra som jobbar med barn – att alltid backa barnen, konstaterar de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.