Hela Öresundsförbindelsen med bron, den konstgjorda ön Pepparholm och tunneln är färdigbetald år 2034, enligt Öresundsbrokonsortiets beräkningar. Man skulle kunna tro att avgifterna från och med då tas bort, eller åtminstone reduceras rejält. Men så blir det inte.
Även de anslutande landförbindelserna till bron på de båda sidorna ska betalas med biljetterna. Det gäller den yttre ringleden runt Malmö och hela vägen från bron via Kastrup in i Köpenhamns centrum. Man börjar betala av dem 2018. Och på den svenska sidan är de färdigbetalda samtidigt som bron.
Dyrare i Danmark
Men landförbindelserna på den danska sidan var betydligt dyrare. År 2034 återstår 8,7 miljarder svenska kronor att betala där. Enligt broavtalet ska Sverige få lika mycket, alltså 8,7 miljarder, pengar som går rakt in i den svenska statskassan, eftersom det hos oss inte längre finns något att betala av på.
Därför får resenärerna fortsätta betala ända fram till 2050.
Från svensk sida hade man kunnat lägga in något projekt till, så att kostnaderna bättre motsvarade de danska. Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu försökte med det.
– Jag satt som vice ordförande i Citytunnelkonsortiet och hela vårt arbete gick ut på att vi skulle se till att Citytunneln gick in i de svenska landförbindelserna, för det var ju klockrent att den var kopplad till den delen. Men det jag möttes av från både stats- och finansministrar var att det var för våghalsigt. De sa att Öresundsbroprojektet var så tungt belastat ekonomiskt och att det fanns en osäkerhet om intäkterna, säger Ilmar Reepalu (S).
Vill ha pengar till Skåne
Resenärerna har år 2050 alltså inte bara betalt Öresundsförbindelsen och landanläggningarna, utan också 8,7 miljarder till den svenska statskassan. Ovanpå det kommer moms, något som färjeresenärerna inte behöver betala.
Det rör sig om cirka 17 miljarder kronor. Sammanlagt blir det 25,4 miljarder till Sveriges och Danmarks statskassor.
Det är i princip lika mycket som bron en gång kostade. Det innebär att resenärerna fått betala för bron två gånger. Nu höjs röster för att Skåne ska få del av de pengarna.
– Vi har stora behov av infrastruktursatsningar, inte bara lokala och regionala, utan också nationella. De pengar som genereras på bron borde absolut gå tillbaka till regionen, säger Stephan Müchler, VD på Sydsvenska Handelskammaren.
Uppdatering: I en tidigare version av texten angavs andra siffror om betalningarna för Öresundsförbindelsen. Dessa siffror kom från Öresundsbrokonsortiet som nu har gått ut med ett förtydligande.