Foto: TT

Riktlinjer för id-kontroller klara

Uppdaterad
Publicerad

På måndag införs id-kontroller på tåg, bussar och färjor mellan Danmark och Sverige. Nu har polisen kommit med instruktioner för hur dessa kontroller rent praktiskt ska gå till.

Polisen går nu ut med hur förordningen om identitetskontroller ska tillämpas. Transportörerna måste kunna dokumentera vilka som har rest med dem.

– Det transportören behöver visa för polisen, för att vi inte ska anmäla till transportstyrelsen, är någon form av dokumentation att kontrollerna har genomförts. Det kan vara passagerarlistor med namn där det står vad varje person har visat för id-handlingar, säger Patrik Engström, chef vid nationella gränspolissektionen.

Enligt Patrik Engström kan dokumentationen även utgöras av kopia på id-handlingar eller övervakningsfilm.

TT: Kommer uppgifterna från id-kontrollerna att lagras?

– Det är möjligt att transportörerna gör det, men myndigheten kommer inte göra det.

Om transportören inte kan visa någon dokumentation, anmäler polisen händelsen till Transportstyrelsen och transportören kan tvingas betala sanktionsavgift.

– Transportören kan överklaga och då avgörs det av domstol, säger Patrik Engström.

Efter bästa förmåga

Kritiska röster har höjts mot att kontrollerna över huvud taget ska genomföras, men bristen på tydliga riktlinjer har upprört mest.

– Att beslutet har tagits fort utan eftertanke är naturligtvis inte bra, men vi gör vårt bästa för att kunna lösa det på bästa möjliga sätt, säger Christel Grip, presschef på Swebus.

Bussbolaget uppger att man har hittat en lösning på hur kontrollerna ska gå till, men enligt Grip är många av deras anställda oroliga för de böter som uteblivna kontroller kan leda till. I ett pressmeddelande uppmanar Swebus sina kunder att ha giltiga id-handlingar med sig och vara på plats i god tid före avgång när man ska resa.

Kritiseras för hafsverk

Framför allt är det den begränsade tiden att förbereda sig som har fått starka reaktioner.

– Vi ser det som ett hafsverk. Att lägga ut myndighetsutövning på tågoperatörer gör man inte i all hast. Det krävs mer förberedelser, säger Björn Westerberg, vd för Tågoperatörerna.

Förutom risk för stora förseningar tror Westerberg att tågtrafiken kan bli lidande på andra sätt.

– Det finns stora risker att vi får ett minskat resande med tåg, och även en minskad interaktion i Öresundsregionen. Många reser över bron, det är en normal del av vardagen, säger han.

Id-kontroller från Danmark

Lagen som kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men först den 4 januari börjar den tillämpas.

Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltigt id med foto.

Den som saknar giltigt id får inte åka med.

Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar.

Ensamkommande barn måste ha giltigt id.

Transportörerna kan få böta 50.000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.

Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska.

Sanktionsavgifter får tas ut i förskott om transportören inte är ett svenskt företag.

Källa: Näringsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.