Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ringsjön runt har ägt rum sedan 1966, men nu går loppet i graven. I klippet ovan kan du se bilder från några av loppen mellan 1971 och 2018. Foto: SVT, Anders Nord

Ringsjön runt läggs ned efter 56 år: ”En katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober beslutade Skånes Cykelförbund att lägga ned den historiska cykeltävlingen ”Ringsjön runt”. Anledningen bakom: minskat deltagande.

– Vi har gått med minus de senaste 5-6 åren, säger Alf Frithiof, arrangemangsansvarig.

År 1966 var det premiär för första Ringsjön runt. Loppets storhetstid var på 80-talet då drygt 8 000 cyklister deltog, men med åren har allt färre cyklister anmält sitt intresse. Deltagandet i augusti 2022 landade på cirka 900, vilket ännu en gång resulterade i negativt ekonomiskt resultat.

– Det är en katastrof. Det har varit en stor tillgång för skånsk cykelsport, men vi har tappat rejält under pandemin, säger Alf Frithiof som varit med och arrangerat loppet i 35 år.

Få sponsorer och färre ideella

Han upplever att det uppstått en subkultur inom cykling under pandemin där folk samlas och cyklar i grupp på eget bevåg.

– Det är ju gratis och därmed billigare än att delta i ett lopp. Bara på Strandvägen i Helsingborg kan det vara ett hundratal som motionscyklar en torsdag, säger han.

Skånes cykelförbund har även försökt samla på sig sponsorer för att finansiera Ringsjön runt, men på grund av rådande el-priser och inflation har antalet intressanter minskat. Förbundet upplever också att intresset för ideellt arbete saknas.

– Jag har jobbat ideellt inom cykelsporten i snart 50 år. Idioter som jag finns inte längre, säger Alf Frithiof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.