Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar överläkare Bertil Persson om ökningen av antalet hudcancerfall. Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden och SVT

Hudcancerfallen ökar – läkaren larmar: Förbjud solarier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet insjuknade i malignt melanom har tredubblats på 2000-talet i södra Sverige, enligt en ny rapport från Regionalt cancercentrum syd. Om inte fler åtgärder sätts in beräknas antalet fall fördubblas ytterligare.

Den kraftiga ökningen har skett mellan åren 2005-2019 och omfattar Södra sjukvårdsregionen, alltså Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland. I rapporten finns en prognos som visar att en ytterligare fördubbling av antalet insjuknade i malignt melanom kommer att ske fram till 2034 om trenden håller i sig.

– Det är alarmerande. En tämligen dramatisk utveckling om man ser till de resurser som detta kommer att kräva. Stora belastningar och kostnader för sjukvården framöver, säger Bertil Persson, överläkare vid hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

”90-talsgenerationen är försiktigare”

Bertil Persson menar att individen har ett stort ansvar att skydda sig, men han vill också på ett övergripande plan se utemiljöer för till exempel förskolor med mycket skugga, förbud mot kommersiella solarier och att information om risker och skydd får större genomslag i samhället.

– Det vi ser resultatet av nu är solningen på 60-, 70- och 80-talen. Glädjande nog verkar det som att 90-talsgenerationen är försiktigare med solen och är också mer noggranna med sina barn, säger Bertil Persson.

Äldre värst drabbade

I alla åldersgrupper finns en ökning av antalet fall, men ökningen är störst hos den äldre delen av befolkningen.

– Ensamstående personer överhuvudtaget och i synnerhet ensamstående äldre män är de som utvecklar de tjocka melanomen och alltså inte söker i tillräckligt tidigt skede för att man ska kunna bota dem med en enkel operation, säger Bertil Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.