Foto: Johan Nilsson/TT

Risk för kraftiga regnskurar och åska

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen väntas regn- och åskskurar dra in över södra Sverige, och det finns risk för stora regnmängder, enligt SMHI.

Det innebär att regnmängderna kan leda till översvämningar, men väderprognosen är fortfarande osäker.

– Det finns tendenser till att det skulle kunna skjuta iväg någon skur som kan bli riktig kraftig. Men var den hamnar är osäkert att säga. Det är ingen varning, utan det är en riskbedömning. För att det ska vara en varning så måste det vara en mer säker prognos, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

SMHI:s riskmeddelande om stora regnmängder är utfärdat för Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, exklusive Öland. Men det kommer framförallt att regna mycket i Skåne och Småland, och det ser ut att regna kraftigt på vissa håll.

– Men det är osäkert med mängderna. Det blir därför väldigt lokalt om det blir stora mängder. Över 50 mm kan det bli, om det nu blir så mycket, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.