Det torra och varma vädret medför stora risker för skogsbränder i Skåne. Foto: Pontus Lundahl / TT

Risk för skogsbränder i hela Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Höga temperaturer under en längre tid och avsaknaden av regn gör att det är extremt torrt i de skånska markerna, och torkan medför en stor risk för skogsbränder.

De torra markerna i Skåne gör att risken för skogsbränder är stor i hela länet. Enligt SMHI är det mycket torrt även i djupare markskikt och i växtligheten på grund av den långvariga torkan. En antändning kan leda till att svår brand utvecklas.  

– Man ska vara väldigt försiktig med eld och komma ihåg att man är ansvarig för att den släcks korrekt, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI. 

Och än är det några dagar kvar tills värmen och torkan byts ut mot lägre temperaturer.  

- Det kommer vara väldigt varmt och torrt även i början på nästa vecka. I mitten på nästa vecka kommer det in lite svalare luft och vi räknar med en del regnskurar, säger Marcus Sjöstedt.

SMHI uppmärksammar höga temperaturen

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer, där de förklarar att den maximala dagstemperaturen väntas överstiga 26 grader fram till och med tisdag.  

– Det är ingen varning utan för att uppmärksamma om de höga temperaturerna för vissa riskgrupper, till exempel äldre personer eller de med sjukdomar som gör dem värmekänsliga, säger Marcus Sjöstedt.

Eldningsförbud på flera håll i Skåne

Det råder eldningsförbud i flera skånska kommuner. I vissa kommuner, däribland i nordvästra Skåne, har räddningstjänsten utfärdat brandriskvärde 5E, det vill säga extremt stor risk för bränder. Förutom att man generellt inte får elda utomhus då så får heller inte fasta grillplatser, gasolkök eller spritbrännare användas.

Trots förbudet har räddningstjänsten fått rycka ut på flera ärenden på grillplatser.

– Vi har haft flera bränder som har startat på grund av oaktsamhet. Till exempel folk som har grillat på grillplatser trots att man inte får, säger Kenneth Eriksson, inre befäl på räddningstjänsten i Skåne nordväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.