Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal på äldreboenden och ett LSS-boende i Veberöd ska under tre år testa om de kan få hjälp av en robot med till exempel transporter. Foto: Bernard Mikulic

Robot ska ge vårdpersonal i Veberöd mer tid för äldre

Publicerad

Vårdpersonal i Veberöd i Lunds kommun ska testa om en robot kan användas för att ge bättre omsorg. Under tre år ska roboten testas i hopp om att avlasta de anställda.

Roboten ska användas av äldreboenden och ett LSS-boende som nu ska se om de kan få avlastning av Veberöds nya robot.

– Vi behöver hitta andra sätt för att ersätta arbetsinsatser där vi inte har direktkontakt med brukare som transporter. Att sitta i bil och köra saker är inte nånting som låter oss ta hand om de uppgifter som faktiskt är viktiga för oss utan tid som vi skulle kunna ägna åt annat istället, säger Adrian Johansson, utvecklingsledare inom vård- och omsorg i Lund.

Kan köra ut mat och medicin

Idag är det svårt att hitta personal till vårdboenden samtidigt som antalet äldre med vårdbehov ökar. Tanken är att roboten ska köra ut exempelvis mat, prylar och medicin.

– Kan vi bli av med de arbetsmomenten så är det en jättevinst. Då kan vi vara tillsammans med brukaren istället eller ordna med den typen av behov som faktiskt är viktiga, säger Adrian Johansson.

Mer social samvaro

En annan förhoppning är att robotens tjänster ska kunna användas för att öka den sociala kontakten bland äldre.

– En stressad hemtjänstpersonal kanske inte är den bästa sociala insatsen men om roboten kan leverera lunch till ett antal personer som kan äta tillsammans så är det en möjlighet att träffa andra och umgås, säger Adrian Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.