Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (s) vill ge skånska flaggan officiell status. Foto: Arkiv/Pressbild

Rödgröna vill göra skånska flaggan officiell

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna i Skåne föreslår i ett ärende till regionfullmäktige att skånska flaggan ska bli officiell. Men enligt statsheraldikern Carl Michael Raab är förslaget problematiskt.

I sin motivering till att göra skånska flaggan officiell menar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) bland annat att flaggan är den äldsta regionala flaggan i Sverige och samtidigt väldigt populär bland skåningarna.

– I slutändan är det ju regionfullmäktige som ska bestämma det här, och jag tror att de kommer bifalla förslaget, säger Henrik Fritzon (s) till SVT.

Att flaggan är väl förankrad som symbol för hela Skåne menar regionstyrelsens ordförande är ett ytterligare starkt skäl för att ge den officiell status.

– Den står för en skånsk politisk identitet och bidrar till att sätta fokus på Skåne och den skånska folksjälen, därför tycker jag att den borde få officiell status och inte bara förekomma vid inofficiella tillfällen, säger han.

– Eftersom den redan används mycket så tycker jag att det hade varit passande att flagga utanför kommunhusen också.

Även ett förslag om att regionstyrelsen ska utfärda föreskrifter för flaggning har lagts fram.

Problematiskt förslag

Men förslaget är problematiskt, menar biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab på Riksarkivet.

– Nej jag delar inte uppfattningen att den ska bli officiell, säger Carl Michael Raab till SVT.

– Det är ett politiskt initiativ och det kan bli problematiskt att ge den en sådan status då det skulle kunna öppna upp för andra privata flaggor, exempelvis om det blir ett annat politiskt styre.

Men Henrik Fritzon håller inte med.

– Sådan är ju demokratin, vi ska inte politisera flaggor, säger han.

LÄS MER: Nej till skånska flaggan i Kristianstad

I sin rekommendation att inte ge den officiell status pekar Carl Michael Raab på den rådande lagstiftningen.

– Vi hänvisar till ”lag om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar”. Där definieras bland annat riksvapnet som officiell symbol, i det skånska fallet den röda gripen, och den är den vi menar att de bör använda i enlighet med förordningen, säger Carl Michael Raab.

– Dessutom är inte flaggan så gammal, den kom till i slutet på 1880-talet medan landskapsvapnet är från 1660, säger han.

Ärendet om flaggans framtid ska behandlas på regionstyrelsens sammanträde den 5 oktober, därefter behandlas ärendet i regionfullmäktige den 23 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer