Malmö öppnar landets första romska bibliotek

Publicerad

Alla minoritetsspråk i Sverige har ett eget resursbibliotek men hittills inte romerna. Nu blir det ändring på det. På fyra av Malmös bibliotek ska hyllorna fyllas av romska författare.

– Det här är nog det första riktiga biblioteket i världen, säger Bagir Kwiek, samordnare för romskt bibliotek i Sverige.

Biblioteken i Malmö har fått i uppdrag av regeringen via Kungliga biblioteket att vara värd för ett resursbibliotek för det nationella minoritetsspråket romani chib.

Fyra av de fem nationella minoritetsspråken – finska, jiddisch, meänkieli och samiska – har redan resursbibliotek.

– Det kommer att betyda oerhört mycket att få komma in i ett bibliotek och hitta böcker på sitt eget språk eller om sin egen historia eller kultur. Det kommer att stärka deras identitet och deras självförtroende av att vara romer, säger Bagir Kwiek.

”Man kan identifiera sig”

På torsdag invigs det romska biblioteket på huvudbiblioteket i Malmö. Biblioteken i stadsdelarna Oxie, Lindängen och Bellevue är också resursbibliotek.

– Det är jätteroligt att det finns böcker om sin egen kultur, säger Vanessa Lakatosova, som går i årskurs 7 på Oxievångsskolan.

Hennes kompis instämmer.

– Man kan identifiera sig och det är roligt att läsa mer på sitt språk, säger Patricia Pavlovska.

Stor romsk befolkning

Malmö har Sveriges största romska befolkning och det finns romska läsambassader. En av dem är Fortuna Kolompar, som studerar på universitetet i Malmö.

– Det finns ofta fördomar om hur romsk kultur är och hur vi är som personer och jag tycker det är väldigt bra att ta bort stigman och det kan man göra genom att komma till biblioteken och läsa böcker av romska författare.

”Det här kommer att stärka romers självförtroende”, säger Bagir Kwiek, samordnare för romskt bibliotek i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.