Ronneby – Läkarbrist stänger psykavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Akut läkarbrist tvingar nu landstinget i Blekinge att stänga den psykiatriska slutenvårdsenheten i Ronneby. Istället får patienterna ta sig till avdelningarna i Karlshamn eller Karlskrona.

Läkarbristen drabbar också den psykiatriska mottagningen i Ronneby. Det är tänkt att det ska finnas 3 heltidsanställda psykiatriker i Ronneby men den senaste tiden har det bara funnits 1. För att täcka det mest akuta behovet har landstinget plockat in två hyrläkare som tjänstgör under semestern på mottagingen i Ronneby.

-Problemet är att det råder brist på läkare i hela landet. Vi tittar nu utomlands för att försöka lösa problemet. Dessutom är hyrläkare ett alternativ, säger förvaltningschef Kristina Möller.

Sydnytt har sökt både läkare och skötare på psykiatrin i Ronneby men ingen vill tala öppet om arbetssituationen. En medarbetare säger dock till Sydnytt att situationen är ohållbar och att läkarbristen kan få allvarliga följder för patienterna. Fortsätter det så här kan följderna bland annat bli att patienter inte kan få ut medicin i tid. Dessutom är det vanligt att psykpatienter blir sämre om de tvingas vänta på vård.

– Jag ser ändå positivt på framtiden. Vi har nyligen rekryterat en läkare som ska var chef i Ronneby. Hon börjar den 1 december i år, säger Kristina Möller.

Men faktum kvarstår. I och med stängningen av slutensvårdsavdelningen i Ronneby försvinner 12 vårdplatser inom slutenpsykiatrin I Blekinge. Patienter hänvisas nu till istället till avdelningarna i Karlshamn och Karlskrona. Men där har personalen inte fått någon extra förstärkning för att klara av en eventuell tillrusning av patienter från Ronneby.

-Det blir ju en press på våra läkare som är i tjänst att göra bedömningar. Men jag vet ju att det är mycket rutinerade läkare så att jag känner en trygghet i deras bedömning, säger Kristina Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.