Campingen på Roskildefestivalen hotas av utgrävningar de närmaste tio-femton åren, då stora delar av campingytan kommer att ersättas av stora hål i marken. Foto: Pontus Lundahl/TT

Roskildefestivalen riskerar att krympa

Uppdaterad
Publicerad

Årets Roskildefestival har inletts – en av de största musikfestivalerna i Europa som huserar på en yta motsvarande 350 fotbollsplaner, enligt festivalen själva.

Men redan nästa år ser det ut som att de blir tvungna att krympa området rejält, rapporterar den danska kanalen TV2 Lorry.

Det är nämligen utvinning av råvaror på gång i kommunen, vilket innebär att grävmaskiner kommer att ta över så mycket som två tredjedelar av boende- och parkeringsytan som i dag kallas Clean out loud.

Och på grund av en lagstiftningsändring från 1992 kan inte marken täckas igen efter utgrävningen, vilket försätter festivalen i en knepig situation i flera år framöver eftersom många av de uppåt 130 000 festivalbesökarna behöver någonstans att sätta upp sina tält.

På sikt riskerar festligheternas yta att halveras. Kommunen säger sig jobba hårt för att festivalen ska kunna stanna i området, men att den i så fall måste bli mindre. Nästa år firar dessutom Roskildefestivalen 50 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.