Mannen vårdades på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Foto: SVT/Peter Kroon

Rymde från rättspsyk – stoppades vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man dömd till sluten rättspsykiatrisk vård rymde i helgen. Mannen vårdades på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg, men vistades på ett kommunalt stödboende när han avvek.

Personal på boendet noterade att mannen satte sig på en buss till kontinenten. De kontaktade genast bussbolaget.

– Han stoppades i en gränskontroll och är på väg tillbaka. Enligt den svenska polisen är han omhändertagen, säger Robert Rydbeck som är verksamhetschef på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg.

Vårdats i 12 år

Mannen har vårdats inom rättspsykiatrin i 12 år. Förvaltningsrätten har gång på gång beslutat att den rättspsykiatriska vården ska fortsätta. Som en del av behandlingen har han tillåtits att vistas sex av sju dagar i veckan på ett kommunalt stödboende. Mannens pass har förvarats inlåst på avdelningen.

– Det fanns överenskommelse mellan läkare och patient att passet skulle förvaras inlåst. Vi håller på att utreda hur det gick till när han fick tillgång till passet, säger Robert Rydbeck.

Att patienter avviker från permissioner eller frigång inom rättspsykiatrin är inte ovanligt. Mellan 2010 och 2016 avvek, enligt Robert Rydbeck, 167 patienter i Skåne dömda enligt lagen om rättspsykiatrisk vård. Ingen av dem är idag på fri fot.

Missbruksproblem

När mannens förvaltare fick reda på att mannen avvikit stoppade han möjligheten för mannen att komma åt sina pengar. Enligt förvaltaren lider den 54-årige mannen av missbruksproblem och utgör en fara för sig själv.

Är han en fara för allmänheten?

– Han har haft permissioner i 10 år och aldrig återfallit i det brott han dömdes för. Det tycker jag är svar nog, säger Robert Rydbeck på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.