Ryska jättehundar skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Den kaukasiska hundrasen ovtjarka är framavlad för att skydda boskap mot varg och björn i de ryska bergen. Femton år efter hundrasens intåg i Sverige kommer skrämmande rapporter om en hund som få klarar av att tygla.

Tjock, mjuk päls och snälla ögon gör det svårt att tro att de söta valparna en dag kan komma att väga upp emot 90 kilo och bli en fara för sin omgivning.

Polisen i Båstad fick möta en fullvuxen ovtjarka efter att oroliga grannar slagit larm. Polisinspektör Karl-Erik Persson kallade in en patrull för att reda ut situationen. Det var hans kollega som först gick fram till hunden.

– Den där store hunden ligger på trappan och så kommer den emot honom. Min kollega räcker fram handen, då klipper hunden till. Helt utan förvarning biter han honom i handen, sliter av honom handsken. Då förstår vi att det här klarar vi inte själva, säger Karl-Erik Persson.

Det är inte bara i Båstad som en kaukasisk ovtjarka kommit lös när ägaren förlorat kontrollen. Runt om i landet vittnar djurskyddsombud och hundpoliser om liknande händelser.

Vakthundbolaget i Malmö har fått överta ovtjarkor från tidigare ägare som inte klarat av dem. De använder sina ovtjarkor när vaktbehovet är som allra störst.

– Vi kollar alltid att området är tomt först, att all personal har gått hem och att stängslena är hela, innan vi släpper in hundarna. Ovtjarkan är väldigt vaksam och reagerar tidigt om nån är på väg hit. Av säkerhetsskäl låser vi också grinden med vårt eget lås i fall någon anställd skulle gå hit på kvällstid. Detta för att minimera alla risker för olyckor, berättar Jonas Nilsson, på Vakthundtjänst i Skåne. Han visar runt på industriområdet i Malmö där en av vaktbolagets ovtjarkor vaktar.

Kaukasisk ovtjarka framavlades för att skydda boskap mot varg och björn i de ryska bergen. Till Sverige kom rasen för femton år sedan då Svenska Kennelklubben sa ja till att ta in den till Sverige.

Idag vet ingen hur många ovtjarkor eller ovtjarkablandingar det finns i landet. Jordbruksverket har 184 registrerade i sitt hundregister. Men mörkertalet är stort

trots att det är lag på att registrera alla hundar.

– Den såg ju ut som en snäll familjehund men den vägde ju 60-70 kilo. Så om den verkligen hade gått till attack vet vi inte vad vi hade gjort, fortsätter Karl-Erik Persson, polisinspektör i Båstad.

Karl-Eriks kollega fick åka till sjukhuset och vill inte prata om händelsen. Hunden fångades in till slut med hjälp av förstärkning. Eftersom ingen ägare hörde av sig, avlivades den senare.

Ett längre reportage om de ryska jättehundarna visas i kvällens Uppdrag Granskning. Klockan 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.