Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö vill anställa fler inom kommunen, något som inte imponerar på oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: SVT

Styret i Malmös svar på arbetslösheten: Anställ fler inom kommunen

Uppdaterad
Publicerad

100 miljoner till arbetsmarknads- och socialnämnden och fler kommunala anställningar. Så vill styret i Malmö få bukt med den stora arbetslösheten i staden. Det framgår i kommunstyrelsens budget, som presenteras på måndag.

Med 27 298 arbetslösa hade Malmö i slutet av september högst arbetslöshet i hela landet. Nu vill kommunstyrelsen ta itu med problemet. I nästa års budget, som presenteras på måndag, får arbetsmarknads- och socialnämnden ett tillskott på 100 miljoner. En av åtgärderna är att kommunen själv ska skapa 1500 nya jobb.

– Det kan vara att det är ett café eller det kan vara grönyteskötsel. Det som är viktigt för oss är att malmöborna som kommer in i de här extra tjänsterna får goda förutsättningar att förbereda sig för att komma närmare arbetsmarknaden, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö.

”Ett slag i luften”

Enligt oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) har kommunstyrelsen i år redan har satsat 100 miljoner för att få bukt på arbetslösheten, men pengarna har spenderats på annat.

– Jag ser det som ett slag i luften. Tyvärr får jag intrycket att socialdemokraterna och liberalerna är mer intresserade av att göra häftiga utspel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.