Runt om i kommunerna verkar ideologiska motsättningar inte nödvändigtvis vara något hinder för samarbete. Foto: TT

S och M kommer styra tillsammans i fler kommuner

Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att styra tillsammans i minst 40 kommuner efter valet, enligt en kartläggning från Sveriges Radio Ekot.

Ännu är inte alla styren färdigförhandlade, så antalet gäller de omkring 185 kommuner som är klara, och siffran kan därmed komma att stiga.

Under senaste mandatperioden samstyrde de två partierna i färre än 30 kommuner.

”Svårt få majoritetsstyre”

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger till Ekot att det är svårt att få till ett majoritetsstyre utan något av partierna.

– Och mycket av politiken i kommunerna är ju ändå ganska pragmatisk, säger han till Ekot.

Under fredagen blev det klart att Liberalerna som var valets stora vinnare i Lund förlorar makten i kommunen efter att bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna kommit överens om ett samarbete:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Philip Sandberg (L) fick över 3000 personkryss i valet. Trots detta får han nu lämna posten som kommunstyrelsens ordförande i Lund. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.