När värmen kommer kan det bli problem med häckande fåglar. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så gör du för att slippa störande måsar

Publicerad

Under våren kan det vara många som upplever fåglar som något störande – framförallt när de bygger bon på lite olämpliga platser. Miljöinspektionen i Malmö tipsar om vad som kan vara bra att tänka på.

I år har Malmö stad fått in ett trettiotal samtal från personer som störs av ljudet från fåglar eller att fågelmatning lockar till sig både fiskmåsar och råttor.

Var mer på balkongen

En del samtal handlar om att personen som ringt in behöver hjälp med att få bort fåglar från sin balkong eller fastighet.

– Vi förstår att det kan vara riktigt störande. Ett tips är att man vistas på balkongen och stör fåglarna. För på så sätt trivs de inte på balkongen, säger Theres Lundahl, miljöinspektör Malmö stad.

Fredade under häckning

Under perioden 1 april till och med 31 juli är det häckningssäsong för fåglarna. Under häckningssäsongen är fåglarna fredade från att bon och ägg kan plockas bort.

Undantag får göras om det utgör allvarlig skada eller om det orsakar besvärligheter. Resten av året går det att plocka bort eller flytta på fågelbona.

Se miljöinspektörens tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.