Vissa kommuner kräver utdrag ur belastningsregistret för att jobba inom omsorg. Foto: TT

Skånska kommuner har olika syn på nyttan med utdrag ur belastningsregistret

Uppdaterad
Publicerad

För att öka tryggheten för vårdtagare begär vissa kommuner utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar inom omsorgen. Andra gör det inte det för de anser att man inte ska diskvalificera personer på grund av tidigare avtjänade straff.

I januari började Lunds kommun begära utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar inom hemvård, rehabilitering, stöd och service. 

- Vi tittar till exempel på förmögenhetsbrott, ekonomiska brott och våldsbrott. Därefter kan vi bedöma att det inte är lämpligt att jobba med våra brukare, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Lund.  

Syftet med att begära utdragen är för att skydda de som behöver vård och omsorg.  

– Vi tycker det är viktigt att vi har kunnat genomföra detta för att få en ökad trygghet för våra brukare, samtidigt som vi vill motverka brott i deras hem, säger Inga-Kerstin Eriksson. 

Målet är nu att rutinen ska växa och omfatta även andra verksamheter i Lunds kommun, som till exempel särskilda boenden och LSS. 

Förslag i Malmö stad

I Malmö stad bearbetas just nu förslaget att begära utdrag ur belastningsregistret när personer anställs inom LSS, hemtjänst och vårdboende.  

- I de verksamheterna har man mycket förtroendeskapande aktiviteter. Man hjälper folk att gå och handla, man använder deras kort, hjälper till med deras ekonomi. Så där finns många tillfällen att utnyttja, säger Anders Rubin (S), ordförande i hälsa, vård- och omsorgsnämnden i Malmö.  

Enligt Anders Rubin är förhoppningen att kunna börja med utdragen under hösten. 

“Personen blir dömd på förhand”

Kristianstad kommun har valt att inte begära utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar inom omsorgen.  

- Det finns en risk för att om man tar ett utdrag ur belastningsregistret är den personen dömd på förhand. Om en person har begått ett brott,som den har sonat sitt straff för, ska man inte diskvalificeras för arbete, beroende på vad det handlar om, säger Emelie Nyberg (M), ordförande i omsorgsnämnden i Kristianstad.  

Emelie Nyberg förklarar att de fokuserar på andra saker i rekryteringen.  

- Det är många saker som är viktiga att titta på om man jobbar inom vård och omsorg. Det handlar om kompetens, kunskap och bemötande. Man ska vara rätt person att arbeta med människor, säger Emelie Nyberg. 

Finns det inte en risk att ni missar något? 

– Jo, det finns alltid en risk, men jag tror att samma risk finns om man väljer att ta ett utdrag ur belastningsregistret. Det är inte bara om man är ostraffad som avgör huruvida man är lämplig att jobba inom vård och omsorg, säger Emelie Nyberg.  

BELASTNINGSREGISTER

I belastningsregistret registreras alla domar från brott som vi begått. Ju grövre brotten är, desto längre finns de kvar i registret. 

Enligt gällande lagstiftning kan en arbetsgivare begära att arbetssökande visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. 

Under 2018 föreslog regeringen en ny lag som ska förbjuda arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret när det saknar lagstöd. Detta för att personer som har begått brott och avtjänat sitt straff ska kunna återanpassa sig till samhället och försörja sig genom arbete.  

Regeringen ville dock först utreda vilka lagliga möjligheter till registerkontroll som ska finnas om ett förbud införs. Utredningen resulterade i ett förslag om att vissa aktörer, däribland offentliga och enskilda aktörer som utför vård- och omsorgsinsatser i hemmet åt äldre eller funktionsnedsatta personer, fortfarande ska ha möjlighet att begära utdrag ur belastningsregister även om ett förbud införs. Detta är dock ännu bara ett förslag och inget beslut.

Källa: Polismyndigheten, regeringen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.