Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att sänka temperaturen skulle spara energi men det skulle nog upplevas som kallt”, säger David Ljung på Lundafastigheter (till vänster). Magnus Haara framhåller Högevalls vikt för invånarna och för folkhälsan, speciellt i kriser. Foto: Johanna Holstein/SVT

Elprischock väntar för Lund – kan kosta 15 miljoner att driva badhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ett badhus är en energibov. Högevall i Lund har en energiförbrukning på sju miljoner kilowattimmar om året, lika mycket som 350 villor. Kostnaderna förväntas skena när kommunen ska förhandla om nya elavtal nästa år.

Ventilationen är det som enskilt drar mest el på badhuset. Dels för att hålla rätt lufttemperatur och luftfuktighet men också för att se till att luften hålls ren och fri från eventuella klorgaser.

Sänka värmen skulle spara energi

Att sänka temperaturen skulle vara ett alternativ för att spara på energi. Men det skulle också förta en stor del av upplevelsen, menar David Ljung på Lundafastigheter.

Elpriserna i Skåne

– Vi har 28 grader i vattnet och 30 i luften inne på Äventyrsbadet. Skulle man sänka värmen skulle det nog upplevas som kalllt.

Under åren har det gjorts flera energisparande åtgärder, som att återvinna värme och energi som kommer från uppvärmingen av vattnet bland annat. Badhuset är en energibov i kommunen – men samtidigt väldigt viktig för invånarna.

Lund ska omförhandla elavtalet: ”Magknip”

– I kalkylen med kostnaderna så måste vi räkna med det som ett badhus gör för folkhälsan men samtidigt så måste vi vara ödmjuka inför vad framtiden har att erbjuda, säger badchefen Magnus Haara.

Under 2023 måste Lund omförhandla sitt fasta elavtal. Att få till en ny deal med ett fast kontrakt ser David Ljung som svårt.

– Min magknip är att det bara kommer fortsätta öka. Som läget ser ut nu kan det bli svårt att få ett fast elavtal, säger han.

I klippet får du följa med in på Högevall och höra hur nuvarande kostnader ser ut och vad det kan komma att hamna på i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet