”Om man blir stoppad ska man kunna visa någon form av legitimation”, säger Jens Jespersen, polisinspektör Köpenhamnspolisen. Foto: TT / Johan Dernelius

Så påverkas du av gränskontrollerna mot Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart var gränskontrollerna mot Danmark kommer att vara. Men enligt Köpenhamns polisen kommer det inte vara lika hårt kontrollerat som mot Sverige.

– Cirka två gånger i veckan kommer vi göra gränskontroller när det gäller trafiken. Om man blir stoppad ska man kunna visa någon form av legitimation. Och en viss försening kommer det att bli, säger Jens Jespersen, polisinspektör Köpenhamnspolisen.

Den 12 november kommer gränskontrollerna mot Danmark att starta. Kontrollerna för biltrafik kommer att göras vid tunnelutgången mot Danmark och för tågtrafiken kommer det ske när tågen kör.

Foto: Johan Dernelius

– Vi väljer att göra kontrollerna när tågen kör för att tågtrafiken inte ska påverkas. Vi har som utgångspunkt att motverka förseningar så mycket som det går.

Inte lika hård kontroll som mot Sverige

Enligt Köpenhamnspolisen kommer det vara stickprovskontroller för både bil och tåg.

– Jag kan inte gå in på när kontrollerna kommer ske. Men vi kommer testa detta nu för att se vad effekterna blir, säger Jens Jespersen.

Kommer barnen behöva visa ID?

De kommer inte påverkas. Det är ingen ID-kontroll, vi gör detta för att hålla kolla på kriminaliteten, säger Jens Jespersen.

Färjorna påverkas

När det gäller färjorna kommer det bli en utökad kontroll även i Helsingör.

– Vi kommer utöka kontrollerna, men vi har redan ett bra system där, säger Jens Jespersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.