Bra mat för att undvika barnfetma

Uppdaterad
Publicerad

Regelrätta dieter är ingenting man ska sätta in för att komma tillrätta med barns viktproblem. Däremot finns det ett antal enkla tips för att förbättra matvanorna hos barn och ungdomar.

Hannah Helgegren är dietist på Barnöverviktsenheten på SUS i Malmö. Hon varnar bestämt för alla typer av dieter.

– Det kan vara direkt farligt för barn och växande ungdomar, säger hon. Dessutom är det sällan effektivt. Extrema åtgärder följs oftast av en kraftig rekyl.

Fetma bland barn

Hon förordar i stället ett antal ganska små och enkla justeringar av matvanorna.

– Man behöver inte göra allting på en gång, en eller två förändringar i taget kan påverka vikten mycket säger Hannah.

  • Se upp för söta drycker

Det är inte bara rena läskedrycker som bidrar till viktproblem och annan ohälsa. Juice, nyponsoppa och chokladmjölk måste man också hålla koll på

– Som mest ett litet glas per dag kan vara en lagom regel att börja med, föreslår Hannah. På sikt kanske bara erbjuda det till helgen om man jobbar med vikten. Att begränsa läsk och saft är självklart också viktigt, för vissa går det bra att byta ut det mot smaksatt bubbelvatten, andra väljer att servera en mindre mängd läsk på helgen.

  • Mindre godis

Att godisätandet kan vara ett problem är allmänt känt. Men inte heller här tror Hannah på något idiotstopp.

– Det viktiga är att man inte äter godis, glass, söta bakverk eller snacks varje dag utan högst en eller ett par gånger per vecka. Gör skillnad på ”vardagsmat” och ”sällanmat”. Sedan gäller det ju att hålla nere mängden också. Häll upp chips i en skål i stället för att ställa fram hela påsen.

  • Barnportioner utan påfyllning

Barnen ska ha mindre portioner till huvudmåltiden än de vuxna. Och undvik att ge en portion extra.

– Gör det till en god vana att alltid bara servera en portion till frukost lunch och middag. Barnet kan behöva hjälp med vänliga påminnelser kring att äta en lagom portion, det funkar bättre än arga förmaningar och förbud.

Förutom huvudmålen förordar Hannah Helgegren ett, två eller möjligen tre mellanmål, inte mer. Jobbar man med vikten kan man vara hjälpt av tänket ”ett mellanmål äter man inte för att bli mätt, utan för att bli mindre hungrig”. Frukt är bra mellis, knäckemackor och ett glas mjölk är också bra för många säger Hannah.

  • Ingen måltid utan grönsaker

Grönsaker kan aldrig bli fel. Däremot kan barnen vara svårövertalade, särskilt när det gäller udda sorter.

– Satsa på det som funkar. Tycker barnet om gurka så servera gurka. Sedan brukar det ge sig med tiden.

– Det behöver inte alltid vara så krångligt. Om det inte finns sallad och tomater hemma så kan man plocka fram ärter ur frysen eller en burk majs ur skåpet. Vad som helst i grönsaksväg är bättre än ingenting! Och lättast går det om föräldrarna föregår med gott exempel och själva äter grönsaker varje dag, tipsar dietisten.

  • Nyckelhålsmärkta varor

Sedan tycker Helgegren att man gärna kan leta efter nyckelhålsmärkta produkter.

– Det är inte så att de alltid innehåller färre kalorier. Men de innehåller mer fibrer som gör att man känner sig mätt längre. Och fettkvaliteten är ofta bättre än i andra produkter. Sånt som är bra för hälsan för både barn och vuxna.

  • Låt proffs ställa diagnosen

– När barn växer så ökar de i vikt, det behöver inte röra sig om ohälsosam övervikt. Diskutera därför med skolsköterskan om du tycker att ditt barn börjar bli överviktigt. De är bättre på att avgöra om det är ett problem eller inte. Har barnet mycket övervikt kan man behöva lite mer hjälp och stöd, exempelvis en remiss till Barnöverviktsenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fetma bland barn

Mer i ämnet