I klippet visar Carl Järsberg hur tjänsten fungerar.

Så kan du se om bussen är fullsatt – innan du kliver på

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanserar Skånetrafiken en ny digital tjänst där du som resenär kan att se hur fullsatt bussen är innan du kliver på.

Social distansiering är en utmaning när det gäller kollektivtrafiken. Men via Skånetrafikens nya tjänst kan resenärer med hjälp av gröna, gula och röda symboler ta reda på hur många som trängs på bussen.

– Många resenärer vill kunna hålla en viss distans till medpassagerare och med den här tjänsten kan man i realtid följa bussarna som kommer och se hur många lediga säten som finns ombord, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Följer bussarna i realtid

På en karta syns bussarna i närheten. Systemet bygger på att antalet personer som går på och av bussarna räknas i förhållande till hur många säten bussen har.

Har bussen på kartan en grön symbol betyder det att endast 25% av sätena är upptagna. En röd symbol däremot visar att fler än 75 procent av sittplatserna är upptagna.

Snart även i appen

Än så länge finns tjänsten bara på Skånetrafikens hemsida, men inom en vecka ska det även gå att nå den via appen.

– Vi gör det här för de som måste resa och kanske arbetar med samhällsviktiga uppdrag, säger Linus Eriksson.

Linus Eriksson, trafikdirektör Skånetrafiken. Foto: Maria Pettersson

Funktionen fungerar på de flesta stadsbussarna och regionbussarna. Inom kort kommer även Pågatågen att finnas med. Däremot saknas tekniken för Öresundstågen.

– Vi har arbetat intensivt i två veckor med att få igång den här tjänsten, säger Carl Järsberg, enhetschef tjänsteutveckling på Skånetrfiken.

Tjänsten som nu släpps är en betaversion som ska utvecklas vidare.

– Vi tycker att den är viktig att få ut den så vi lanserar ändå, trots att det inte är en helt färdig version, säger Linus Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.