Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Tomas Wijk på Östra Göinge kommun om några av åtgärderna som fått ner kommunens elförbrukning. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Så minskade Östra Göinge sin elförbrukning med 35 procent

Publicerad

Att spara el är något som många vill just nu. På Östra Göinge kommun började man för flera år sedan – jämfört med för tio år sedan har man fått ner sin elförbrukning med 35 procent.

– Det har vi nytta av nu när vi har energikris, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Elförbrukningen på Trollabadet i Glimåkra har sjunkit med 80 procent. Sammantaget har Östra Göinge kommun sänkt sin elförbrukning med 35 procent, om man jämför 2022 med 2012.

En av åtgärderna man vidtagit är att man bytt ut elpannor till värmepumpar.

– Då får man ner kostnaden med kanske 75 procent i den fastigheten. Vi har köpt värmepumpar för väldigt många pengar – men de betalar sig ganska snabbt också, säger Tomas Wijk som är fastighetschef på kommunen.

Investerat 44 miljoner kronor

Den stora sänkningen av elförbrukningen på Trollabadet förklarar Thomas Wijk så här:

– Det stod en gammal elpanna där som värmde vattnet. Nu är det två värmepumpar och så har vi byggt om systemet för vattenrening.

Östra Göinge kommun har gjort investeringar för 44 miljoner kronor – men åtgärderna ska ha betalat av sig till 2026. Än så länge ser kalkylen ut att hålla, enligt kommunen.

I videoklippet får du höra om några fler åtgärder som kommunen gjort för att få ner elförbrukningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.