Öresundstågen kan stå stilla från och med 11 maj om ett avtal inte nås. Foto: TT

Så påverkas den skånska tågtrafiken av strejken

Uppdaterad
Publicerad

Strejkvarslet från fackförbundet Seko slår hårt mot Skånetrafiken. Ett stort antal lokförare som kör Öresundstågen går ut i strejk den 15 maj om parterna inte kommer överens.

– Konsekvenserna blir inställda tåg, säger Anders Engzell, presskommunikatör vid Skånetrafiken.

Skånetrafikens ledning ser nu över konsekvenserna av varslet.

– Vi måste se över hur det påverkar trafiken. Det kommer att få konsekvenser, men hur vet vi ännu inte. Vi håller oss till de regler som finns och vi tror inte att vi får ersätta tåg med bussar. Det vi får göra är att ställa in tåg, säger Anders Engzell.

– Det är beklagligt för kunderna.

100 lokförare i Malmö kan varslas

Varslet innebär att cirka 1 200 medlemmar tas ut i strejk i tre olika steg om ingen uppgörelse nås. Det är framförallt sena schemaändringar och tid för återhämtning som fått förbundet att lägga ett strejkvarsel.

Första steget i strejken, om en överenskommelse inte nås, väntas resultera i att mellan 80–100 lokförare stationerade i Malmö blir varslade.

– Kontentan kan bli att det sker stora störningar i trafiken när så pass många lokförare tas ut i strejk. Strejken är aldrig själva målet, men det är ett medel som man använder för att nå målet, säger Daniel Abalo, ordförande i Seko klubb Öresundståg.

– Det bästa hade varit att vi imorgon får igenom våra yrkanden, då är ingen skada skedd. Men om du har en motpart som inte vill förhandla så blir det mycket svårare att kunna enas om någonting. Och det är dit vi har kommit till, säger Daniel Abalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.