Systemförvaltaren Christina Mattiasson och enhetschefen Karin Ahlstedt ser fram emot det nya intelligenta systemet som ska ge bättre utbud på biblioteken i Malmö. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Så ska algoritmer ge dig bättre utbud på biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Malmös bibliotek blir först i landet med att använda ett intelligent datasystem och algoritmer för att ge bättre utbud på biblioteken – och dessutom spara pengar.

Det nya systemet känner av vad som lånas och efterfrågas på biblioteken i de olika delarna av Malmö och ser till så att böcker och medier av det slaget fördelas till det biblioteket.

Idé från Danmark och Finland

Systemet används redan i både Danmark och Finland och det var därifrån man fick inspiration.

– Ja, det gör det och där är de väldigt nöjda, säger Christina Mattisson, systemförvaltare och bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Malmö.

Hon fortsätter:

– Böckerna kommer att röra på sig mer. Systemet känner dessutom av om en viss litteratur saknas på hyllorna. Då kommer det att genereras rapporter och listor som bibliotekarierna får upp i sina mobiltelefoner och kan plocka direkt. Det kommer att underlätta arbetet med våra samlingar.

Bredda utbud – och spara pengar

Investeringen kostar, enligt enhetschefen Karin Ahlstedt, en miljon kronor i inköp och sedan cirka 800 000 kronor i drift per år. Men man räknar med att satsningen ska spara pengar åt biblioteken totalt sett.

– Vi kommer kunna använda pengarna bättre. Vi växer hela tiden och Malmö stad växer otroligt snabbt. Behoven av biblioteken ökar men budgeten ökar inte och då måste vi använda den smartare.

Tummen upp av besökarna

Och en algoritm som gör att det som lånas mycket av kommer finnas på det närmaste bibliotek tycker besökarna låter bra.

– Jag lånar mycket böcker till min son, det är jättebra. Ett sånt här system får tummen upp av mig! säger Lubna Al-saedi.

Men om systemet går helt efter vad som efterfrågas – blir det inte svårt att bredda läsandet hos allmänheten då?

– Det är ju en intressant aspekt. Men det är där vår duktiga personal kommer in och kan lotsa och guida, det är de jättebra på. Förhoppningen är att det ska kännas som ett bredare utbud på ditt bibliotek, säger Karin Ahlstedt.

Tanken är att systemet ska börja införas till sommaren.

– Men vi räknar med att det tar ett år innan det är fullt i drift, säger Christina Mattisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.